Slaughterhouse-Five - Kurt Vonnegut

Slaughterhouse-Five, eller Slaktehus-5 eller barnekorstoget : en pliktdans med døden som den het da den først kom ut på norsk i 1970, er en av de beste anti-krigs bøkene gjennom tidene. Den fanger også essensen i Vonneguts forfatterskap.

Handlingen er sentrert rundt den beryktede bombingen av Dresden under andre verdenskrig. Begge av Vonneguts foreldre sine familier stammer opprinnelig fra Tyskland. Under krigen opplevde han bombingen som amerikansk krigsfange etter å ha blitt tatt til fange under Ardenneroffensiven i 1944.

Romanens hovedperson Billy Pilgrim er "unstuck" i tid, noe som betyr at han reiser frem og tilbake i tid. Vi møter en ung Pilgrim traumatisert av sin våpenelskende far, en Pilgrim tapt i andre verdenskrig, en Pilgrim gift med den overvektige datteren av en rik galning, og fremfor alt en lykkelig Pilgrim som bor på Tralfamadore, en planet i et fjerntliggende solsystem. Alt dette blir fortalt i ingen spesiel rekkefølge, og handlingen skifter frem og tilbake uten forvarsel til leseren. Gjør deg klar for hjerteskjærende humor, Tralfamadorisk filosofi, sjarmerende satire, og rørende humanisme.

Jeg vil anbefale denne boken som et godt sted å starte om en vi utforske Vonnegut sine verker. Treningkast 4. So it goes.

Boken ble lest på engelsk.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar